Thomas Jäderkvist, biträdande polisområdeschef i Norra Örebro län. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro
Lindesberg

Poliserna flyr

"Det påverkar polisarbetet"
1:42 min

Mellan 10 och 15 poliser har slutat på stationen i Lindesberg det senaste året, och bara en ny har anställts. Det påverkar polisarbetet, säger Thomas Jäderkvist.

– Naturligtvis har vi mindre spelutrymme och vi får gå tillbaka till grunden, säger Thomas Jäderkvist som är biträdande polisområdeschef i Norra Örebro län.

Poliserna på stationen i Lindesberg har alltså blivit mellan 9 och 14 färre under det senaste året. Thomas Jäderqvist menar att trots att man fått prioritera om lite och att trycket blivit lite högre så fungerar verksamheten.

Anledningen till att många valt att lämna stationen verkar vara att man på många andra ställen valt att nyrekrytera poliser och då har många valt att flytta till större städer.

På stationen i Lindesberg brukar man brukar ha en hög omsättning på personal, samtidigt som vissa slutar så kommer nya förmågor som blir placerade i Lindesberg efter sin polisexamen. Men under några år i förra decenniet så tog man inte in färre elever till polishögskolan.

– Det har resulterat i att vi inte får några nya polisstuderande som vi kan täppa igen luckorna med. Men redan under nästa år kommer det ungefär 20 stycken till Örebro län. Vi förväntar oss några i norra Örebro län.

Thomas Jäderqvist tror inte att befolkningen i dom norra länsdelarna märker av förlusten av personal förutom att större satsningar kan bli liggande på is en tid.

Men vissa av Lindesbergsborna är trots det kritiska till polisförlusten och förstår inte hur rekryteringen kan gå så dåligt.

– Det var värre. Det ligger ju litet avsides men det är ju trevligt ändå. Kom så blir det litet ordning på torpet, säger en man på en gågata i centrala Lindesberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".