Populärt internetcafé för äldre. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio.
Örebro

Uppskattad datorhjälp för äldre

"Bra att få hjälp med krångliga datorer"
1:34 min

Nysvenska ungdomar i Örebro ser till att pensionärer får utökade datakunskaper, samtidigt som de själva får stärka sin svenska.

En av platserna där man har ett internetcafé är på hemmet Norrby Senior i Örebro.

– Vi lär dem hur man betalar räkningar via nätet, hur man använder facebook, lyssnar på musik, och läser tidningen digitalt, säger It-guiden Omar som kom till Sverige för 2,5 år sedan från Somalia.

Hela idén bakom satsningen väcktes när den ideella organisationen Transfer hade ett stöttande mentorsprogram för nysvenskar på gymnasiet. Ungdomarna efterfrågade då ett sommarjobb så vi började kolla upp möjligheterna, berättar Transfer i Mälardalens verksamhetschef Gunilla Lundberg.

– Vi tittade på vad vi kunde göra och hur vi kunde skapa sommarjobb, och nu har jag drivit den här idén i ett par år. Vi har lyckats etablera ett samarbete med Örebro kommun och även med andra intressenter som gillat satsningen som nu blivit ett förebildsprojekt för hela Sverige, säger Gunilla Lundberg.

Satsningen är inne på sitt tredje år. Förra året hade man åtta ungdomar, men i år har de utökat till femton som undervisar på sju olika seniorboenden i Örebro. Även om man inte bor på hemmet så är man välkommen, och samtalen handlar långtifrån om bara datorer.

– Några pratar om sina liv, sina erfarenheter, sina barn och vad de har jobbat med förut, så även vi lär oss mycket av dem. Det kan vara ett bra sätt för oss att integreras i samhället, lära oss om den nya kulturen så vi kan bidra med något i framtiden, säger It-guiden Shahad som lämnade Irak för fem år sedan.

De äldre vi träffar uppskattar möjligheten att få lära sig hantera datorer, och inte minst pratstunden.

– Vi som har dator uppskattar att vi kan få hjälp, och har någon att prata med naturligtvis. För de är väldigt krångliga, de här datorerna, säger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".