1 av 2
Vårdcentral. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix
2 av 2
Karl Bartoll, primärvårdsdirektör i Örebro Landsting. Foto: Johan Johansson/Sveriges Radio.
Örebro län

För lång väntetid till läkare

"Vi har brist på läkare"
1:12 min

Örebro läns Landsting uppfyller inte vårdgarantin som säger att en patient ska få träffa en allmänläkare inom sju dagar. Tvärtom är de bland de sämsta i landet på det.

Statistik från Landstinget visar att knappt nio av tio patienter får träffa en läkare inom utlovad tid.

Karl Bartoll är primärvårdsdirektör på Örebro Läns Landsting. Han menar att läkarbristen är den stora orsaken till att garantin inte kan uppfyllas.

– Självklart vill vi nå en högre siffra, men det handlar väldigt mycket om tillgången på allmänläkarspecialister. Vi har, likt de flesta andra landsting, problem med att hitta allmänläkarspecialister i primärvården. Det är ett stort bekymmer, säger Karl Bartoll.

Siffrorna mellan de olika vårdcentralerna varierar kraftig. Allra störst chans att få träffa en läkare inom sju dagar har du om du bor i den södra delen av länet, där Kumla vårdcentral utmärker sig med att leva upp till vårdgarantin till 99 procent. Minst chans att få träffa läkaren, i alla fall under den två veckors-period mätningen pågick, var det på Varberga vårdcentral i Örebro. Där fick bara sju av tio patienter träffa en läkare inom sju dagar.

Reporter Johan Johansson

johan.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".