Helena Astvald och Jonas Johnsson o Örebro föreningsråd. Foto:Mårten Rapp/SR Örebro.
Örebro

Barnfattigdom tema för konferens

"barnfattigdomen tydlig"
1:14 min

Just nu pågår Nordisk vänortskonferens för föreningsledare i Örebro. Konferensens huvudtema är barnfattigdom och hur det märks i föreningslivet. Helena Astvald, ordförande för Örebro föreningsråd, hoppas att deltagarna ska inspirera varandra.

- Det är en fråga vi måste fortsätta jobba med. Vi måste medvetandegöra föreningar om att vissa inte har råd att gå med, säger hon.

Förutom deltagare från Sverige finns det även delegater från Danmark och Finland. Tanken är att alla delegater ska dela med sig av sina tankar kring just barnfattigdom och vilka förutsättningar varje människa har att engagera sig i en förening. På konferensen diskuterar man bland annat en modell från Danmark om varierande medlemsavgifter beroende på en familjs ekonomiska situation. Hur man ska våga vara orättvis, säger Helena Astvald.

Idrotten är en gren av föreningslivet där barnfattigdomen är väldigt tydlig, säger Jonas Johnsson som är vice ordförande i Örebro föreningsråd.

- Har du många barn blir det dyrt med många träningsavgifter, det är resor, tävlingar, matcher. Här måste man som förening tänka vad man kan göra för barn som inte har råd.

Mårten Rapp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".