Karl Bartoll, primärvårdsdirektör i Örebro Landsting. Foto: Johan Johansson/Sveriges Radio.

Akut läkarbrist

Akut läkarbrist
1:22 min

Vårdcentralerna i Örebro Läns Landsting är i stort behov av fler allmänläkare, säger Karl Bartoll som är primärvårdsdirektör.

– Nästan på alla vårdcentraler så skulle vi vilja ha någon, några fler allmänläkarspecialister. Och det är både i Örebro och ute i länet vi ser brister, säger Bartoll.

– Vi jobbar stenhårt med att olika rekryteringskampanjer och har täta kontakter med St-läkare och andra läkare utifrån om möjligheten att komma till Örebro och jobba här, säger Karl.

Ann-Marie Terner, som är distriktsläkare och ordförande i Örebrös Läkarförening, menar att det är svårt att konkurrera med storstäderna, men att Örebros Landsting måste locka med annat.

– Det viktigaste som jag ser det är att erbjuda bra arbetsförhållanden, säger Ann-Marie.

Bra arbetsförhållanden betyder i det här fallet att att det ska finnas tillräckligt med distriktsläkare i Örebro län så att det motsvarar en läkare per 1500 invånare. Eftersom det finns för få läkare på länets vårdcentraler är det svårt att locka hit nya, för om en läkare väl kommer till länet är risken att läkaren får för stor arbetsbörda.

Bristen på allmänläkarspecialister i länet gör att Örebro läns Landsting inte uppfyller vårdgarantin som säger att en patient ska få träffa en allmänläkare inom 7 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".