Arkvibild. Foto:Anders Wiklund/Scanpix.
Örebro län

Svårt att nå vårdcentralen

"Adolfsbergs vårdcentral sämst"
1:48 min

Örebro Läns Landsting lever inte upp till målet att 9 av 10 patienter ska få kontant med vårdcentralen samma dag som de ringer. Det visar statistik från Landstinget, och Örebro Läns siffror är bland de lägsta i landet.

– Vi inte är nöjda förrän vi når upp till att vi ska ligga stabilt på 90%, säger Karl Bartoll som är primärvårdsdirektör i Örebro Läns Landsting.

Mätningarna gjordes under en månad i våras, och resultaten skiftar kraftigt mellan dom olika vårdcentralerna i länet. Exempelvis nådde Baggängen och Lillåns vårdcentral upp till 95%, medan det hos Adolfsbergs Vårdcentral bara var 58% av patienterna som fick kontakt med vårdcentralen samma dag.

Enligt Berit Sandell Hamrén, distriktssköterska och ställföreträdande verksamhetschef på Adolfsbergs vårdcentral, var det många faktorer som bidrog till den låga siffran.

– Dels så hade vi sjukskrivning, och en distriktssköterska som var på utbildning och en tjänst som var vakant, säger Berit.

Sedan mätningen i våras har Adolfsbergs Vårdcentral även gjort en del omprioriteringar och lyckas nu med målet att 9 av 10 patienter ska få kontakt med vårdcentralen samma dag.

Reporter: Johan Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".