Birgitta Johansson Huuva psykiatridirektör vid landstinget. Foto: Gabriel Stenström.

Skyddsombud på närpsykiatrin slår larm

Brist på läkare gör att personal mår dåligt och patienter får sina läkarbesök uppskjutna flera gånger. Det är verkligheten på Närpsykiatrins Affektiva mottagning på USÖ som har gjort att skyddsombudet nu anmäler missförhållanden på mottagningen till Arbetsmiljöverket.

– Det är alltid allvarligt när personal och skyddsombud ser sig tvungna att göra en arbetsmiljö anmälan. Vi uppfattar att vi redan jobbar med de här frågorna, tillsammans med den berörda personalen, så det är inte så att det är nu vi upptäcker detta. Vi har förberedda handlingsplaner som ska förbättra situationen för den här enheten i höst, säger Birgitta Johansson Huuva, psykiatridirektör på Örebro läns landsting.

Problemet med brist på läkare har funnits i åratal, enligt skyddsombudet som i sin anmälan till arbetsmiljöverket nämner en rad konsekvenser av läkarbristen. Det handlar bland annat om många uppskjutna läkartider, och försenade sjukintyg som gör att patienter blir utan försörjning.

Skyddsombudet nämner också hög arbetsbelastning, fler och fler uppdrag på mottagningen och pensionsavgångar som inte ersätts. Men psykiatridirektören försäkrar att det inte är pengar som styr den här frågan.

– Det är absolut inte en ekonomisk fråga, utan vi har inte haft möjlighet att bemanna de tjänster som egentligen ska finnas tillgängliga för den här enheten, säger Birgitta Johansson Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".