Barn på förskola. Arkivbild. Foto:Scanpix.
Örebro

Nu får alla barn plats i förskolan

"Vi har 8000 barn inskrivna"
1:41 min

Örebro kommun klarar nu av att erbjuda förskoleplats inom fyra månader och läget inför förskolestarten ser positivt ut, det menar det socialdemokratiske kommunalrådet Thomas Esbjörnsson.

För nästan ett år sen lovade den styrande majoriteten i Örebro kommun att det skulle göras satsningar i barnomsorgen. Fler förskolor skulle byggas, bland annat i östra Örebro, Glanshammar och Rinkabyområdet, för att minska de stora barngrupperna. I dag upplever Thomas Esbjörnsson att satsningarna på tio miljoner kronor varit lyckade men att arbetet fortsätter.

-- Vi har ju förfärligt många barn i barnomsorgen. Vi har kanske 8000 inskrivna barn och det är 2000 mer än bara för fem år sedan, säger han.

Garantitiden för att få en förskoleplats är fyra månader, en tidsgräns som kommunens tjänstemän klarar av, säger Marie Holm som är programdirektör för barn och utbildning.

-- Vi har också en ambition att föräldrar som fått nya jobb eller påbörjat utbildningar inte ska behöva tacka nej bara för att barnen inte får en förskoleplats, säger hon.

Marie Holm förklarar att det är enklare att tillgodose behov om ansökningar kommer in tidigt.

-- Vi gör allt vi kan för att alla föräldrar ska få en plats men det är inte säkert att man får det man har sökt alla gånger.

Reporter: Mårten Rapp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".