Atlasprofilax. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Ortopeder tror inte på behandling

Atlasprofilax är ett företag i Örebro som utför behandling av Atlas som är vår översta halskota. För de menar att den orsakar oss problem då den ligger i ett felroterat läge hos de flesta redan från födsel.

– Jag har sett påståendet, men så vitt ja vett finns inget som helst stöd för detta att man skulle födas med Atlaskotan i fel ställning. Så som ortopeder så tror vi helt enkelt inte på det, säger Ingemar Allvin, ortoped på USÖ.

Metoden som har sitt ursprung i Schweiz, och bara funnits i Sverige i tre år, går ut på att man med hjälp av ett instrument löser upp spänningar i nackmuskulaturen, vilket möjliggör för Atlas den översta halskotan att hitta sitt rätta läge. Och när den väl är på plats så menar man att den ger en betydande förändring i kroppshållning, som kan ha varit orsaken till en hel del symptom, som nackstelhet, ryggont, smärta i höftleder, ryggskott med mycket mer, men ortopeder verkar inte vara övertygade.

– Jag tror inte heller att det finns belägg att behandlingen skulle kunna påverka problem från övriga rörelseapparaten, säger Ingemar Allvin.

Men Johanna Widehammar som tillsammans med sin make bedriver kliniken i Örebro tror att ortopedernas kritik grundar sig i okunskap.

– Det här är en ny metod som de inte känner till än. De är välkomna hit för att prova om de vill, och jag kan förstå att de är kritiska för det låter för bra för att vara sant, säger Johanna Widehammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".