"Kullersten är värsta fienden". Nicklas Nyselius om underlaget på Stortorget. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio

Projekt ska engagera funktionshindrade

"Vi ska vara med i politiken"
1:44 min

Vid lunchtid på fredagen fick feriearbetande ungdomar testa på hur det är att ta sig runt med ett funktionshinder i centrala Örebro. Till exempel att sitta i rullstol eller att vara blind. Projektet heter Örebro Deltar och syftet är att ungdomar ska lära sig om ett samhälle som är till för alla.

Sjuttonårige Axel Wålme var en av feriearbetarna som kämpade sig över kullerstenarna i rullstol på Stortorget.

- Jag förstår lite mer nu hur det kan vara att ha rörelsesvårigheter. Det borde byggas ordentliga vägar så tillgängligheten förbättras, säger han.

Örebro deltar är alltså ett projekt där ett tiotal personer mellan 18 och 25 år ska lära sig att man kan påverka politiken, även om man lever med en funktionsnedsättning. Och idag låter deltagarna feriepraktikanter se hur deras tillvaro kan se ut. Enligt projektledare Yvonne Nordlund blir deltagarna motiverade till att förändra saker i samhället. Till exempel att kullersten inte passar alla.

- Det är tråkigt, man kan använda sig av plattor till exempel. Runda stenar är inte optimalt för en person som använder rullstol. Därför menar jag och projektet att vi med funktionsnedsättningar ska vara med i politiken.

Några deltagare har redan börjat engagera sig i partier och nämnder, vilket Yvonne Nordlund tycker är jättekul. En av dom som börjat engagera sig politiskt är tjugotreårige Nicklas Nyselius som använder sig av rullstol till vardags.

- De lyssnar väldigt bra på oss, politikerna. Vi har bland annat velat införa medborgarförslag i Örebro kommun, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".