Formens Hus. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.
Hällefors

Nya planer efter Formens hus

"Kanske ett pedagogiskt lekland"
1:42 min

Nya planer för Formens hus kommer nu in till Hällefors kommun. I våras gick stiftelsen i konkurs och nu står större delar av lokalerna tomma.

Pierre Kripps är näringslivsutvecklare på Hällefors kommun och leder den grupp som jobbar med att hitta möjligheter att utnyttja lokalerna.

– Huset har ursprungligen skapats för att exponera design. Med tanke på det så försöker vi givetvis hitta en verksamhet som uppfyller det kravet, säger Pierre Kripps.

I maj slog hovrätten fast att stiftelsen Formens hus gått i konkurs.

Länge trodde man därför att all verksamhet skulle flyttas från Hällefors. Efter en budgivning stod det klart att designutbildningen FIDU blir kvar men att design och konstutställningen ska säljas av auktionsfirman bukowskis.

Designutbildningen kommer att hålla till på tredje våningen av formens hus vilken utgör ungefär en fjärdedel av ytan på hela huset. Gruppen som Pierre Kripps leder har flera förslag på verksamheter man kan ha i resten av huset.

– Det finns väldigt många "lek och busland" i Sverige just nu. Man kanske kan återuppfinna ett sådant land där man försöker hitta en symbios med design också. Inte bara leka, utan leka och lära, säger Pierre Kripps.

I första halvan av nästa år hoppas man på att verksamheten ska vara igång, men vilken det blir är alltså fortfarande oklart.

Ytan som just nu står tom är ungefär 1300 kvadratmeter stor, och även medborgarna i Hällefors har idéer på vad man kan fylla den med. Bland annat så tycker Pirjo Drakhjerta från Hällefors att man borde göra om formens hus till ett teknikens hus.

– Kanske skolan kan använda lokalerna och ha en del av sin teknikutbildning där. Just det här att få se hur saker fungerar utvecklar barn, säger Pirjo Drakhjerta.

Reporter: Pontus Kinnander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".