Anatlaet grundskolebarn ökar i Örebro och nu behövs fler skolor i kommunen. Arkivbild Scanpix.
Örebro

Elevkullarna ökar - nu behövs fler skolor

"Vissa områden är mycket expansiva då ska vi ha skolor där"
1:28 min

Örebro kommer få allt fler grundskoleelever de närmaste åren. Det ansvariga kommunalrådet Thomas Esbjörnsson flaggar nu för att kommunen behöver öppna minst en ny skola.

– Det finns vissa områden som är väldigt expansiva och då måste man tänka att vi ska ha en skola där också. Speciellt för de små barnen. Föräldrarna vill inte att de små barnen ska resa långt.

Under hela 2000-talet har antalet grundskoleelever minskat i Örebro. Men nu börjar elevkullarna bli större och om fem år kommer det finnas 2000 fler grundskoleelever i Örebro än i år.

Örebro har de senaste åren fått många nya skolor, till exempel öppnade två nya i måndags, men alla nya är fristående. Nu tycker Thomas Esbjörnsson att det är dags för kommunen att själva starta minst en skola.

– Jag vill att kommunen ska vara med. Vi ska inte backa oss in och bara släppa allting till fristående. Jag vill att vi ska ha en kommunal verksamhet som är så pass attraktiv att föräldrarna vill ha sina barn i den, säger Thomas Esbjörnsson.

Thomas Esbjörnsson räknar med att det redan under det här läsåret behöver komma ett politiska beslut om en eller flera nya kommunala skolor i Örebro. Enligt honom kommer den kraftigaste ökningen av antalet grundskoleelever att ske på norr, på Ladugårdsängen och i Glanshammar.

Men eftersom eleverna och deras föräldrar själva får välja var de vill gå, så är beslutet om var kommunen ska satsa komplicerat, påpekar Thomas Esbjörnsson.

– Även om vi vet att vi har 2000 extra elever om fem år så har vi ingen aning om var de vill gå i skolan. Det är det stora problemet, säger Thomas Esbjörnsson, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro.

Prognos antalet skolbarn

Antalet elever i åldern 6-15 år i Örebro kommun:

2012 - 14 700
2013 - 15 031
2014 - 15 517
2015 - 15 905
2016 - 16 280
2017 - 16 748

Källa: Örebro kommuns befolkningsprognos

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".