1 av 2
Jacob Höglund, ordförande för Örebro studentkår. Foto:Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Elisabeth Edewald, ÖBO. Foto:Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Svårt hitta studentbostad

"Vi kommer att ha det här problemet några år till"
1:37 min

Det blir allt svårare att hitta studentbostad i Örebro. Det menar Jacob Höglund, ordförande för Örebro studentkår. Staden och universitetet växer sig större men byggandet av nya bostäder har hamnat i otakt.

– Det ser lite sämre ut. Örebro har växt, det har inte byggts några nya studentbostäder samtidigt som det kommer större studentkullar till universitetet. Vi har den nya läkarutbildningen som är väldigt populär och det påverkar bostadssituationen.

Mellan terminerna är universitetet en lugn plats men den bilden kommer definitivt förändras när höstterminen drar igång. Då kommer tre tusen nya studenter varav många måste hitta en ny bostad.

Det kommunala bostadsbolaget Öbo förmedlar ungefär 2000 studentlägenheter.

– Inte tillräckligt många för att tillgodose allas behov, säger Elisabeth Edewald som jobbar på Öbo, men många har ju också redan löst sitt boende. Det har ju funnits lägenheter på nätet under sommaren.

Men för de som saknar en lägenhet vid terminstarten erbjuder studentkåren ett så kallat akutboende. Jacob Höglund uppskattar att runt tvåhundra personer får hjälp varje år men siffran kommer att stiga om det inte byggs fler studentbostäder.

– Det har varit ett bristande intresse under de senaste åren att bygga studentbostäder. Nu har kommunen gjort en satsning på 100 nya bostäder men de byggs dessvärre inte över en natt. Så vi kommer att dras med problemet i ett par år till. Därför är det viktigt som studentkår att ta sitt ansvar och hjälpa nya studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".