Pappa Sören Olsson med sonen Ludvig. Foto:Privat
Örebro

Möts av kalla handen från kommunen

"Ingen vill ta emot ett rop på hjälp"
1:53 min

Örebrofamiljen Olsson har sökt hjälp hos Örebro kommuns sociakontor hela året utan att ens få besked om vart de kan då skicka sin ansökan.
– Vet inte om jag kan kalla det kränkade för det är inte ett bemötande överhuvudtaget. Det är uselt, helt enkelt, säger pappan Sören Olsson.

Ärendet har bollats från den ena till den andra. Familjen har ringt olika handläggare och chefer men hänvisats från den ena till den andra.

– Alla säger att vi behöver hjälp men inte från deras enhet, säger Sören Olsson.

Sonen föddes både med Eisenmengers syndrom, en allvarlig hjärt- och lungsjukdom och med Downs syndrom. Han fyllde 21 år i vintras och därmed har familjen inte längre rätt till ersättning för vård av sjukt barn. Men hans sjukdom gör att han behöver någon hos sig dygnet runt, varför mamma Yvonne Olsson slutat jobba.

Pappa, författaren Sören Olsson, säger att det varit smärtsamt att inse att när familjens egen ork tryter i en svår situation, så möts de av kalla handen från Örebro kommun.

– Till slut så tar orken slut, säger Sören Olsson.

– Jag blir förvånad säger Anders Nyhlén, chef på Örebro kommuns utredningsenhet, en av flera enheter som familjen Ohlsson hänvisats till och hänvisats vidare från flera gånger.
Han förklarar att han och hans medarbetare arbetar mycket med just bemötande och att familjer ska landa hos rätt instans.

Han känner till fallet med familjen Olsson och har tidigare förhört sig om hur ärendet hanterats på hans enhet. Hans bedömning var då att allt skötts korrekt.

Men nu vill han ha kontakt med familjen för att närmare få besked vad som kan ha gått fel.

Familjen Olsson har nu anlitat jurister för att stämma kommunen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".