Tolkarna Lovisa Björk och Lina Hellström i sminklogen. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Tolkuppdrag - lagligt eller inte

"Jag kan inte svara på om det är lagligt"
2:18 min

Döva personer i hela landet har under det här året fått många flera tv-program teckentolkade. Det är tolkcentralen i Örebro som leverera den tjänsten till TV4. Men det inte klart om verksamheten är laglig.

Frågan är om ett landsting får sälja och leverera en tjänst till en annan part, i det här fallet TV4.

– Vårat uppdrag är att göra vardagstolkning, vi ska göra sverige tillgängligt, det är därför vi finns, säger Magnus Sjögren som är verksamhetschef för Landstingets Tolkcentral i Örebro.

Projektet har varit igång det här året, där TV4 köper dövtolkning av Tolkcentralen i Örebro.

Ikväll teckentolkas exemplevis Äntligen hemma. Andra program som tolkas till teckenspråk är Robinson, Bygglov, Kalla Fakta och Bonde söker fru.

De direktsända livetolkade programmen hittar tittarna på TV4´s hemsida, när de sänds, men också sedan i efterhand.

Situationen med direktsänd tv är annorlunda på flera sätt berättar tolkarna Lina Hellström och Lovisa Björk på Landstingets Tolkscentral.

Det handlar exemplevis om att tänka på vad man klär sig i och hur man uppträder för många tv-tittare så händerna syns tydligt.

Ny teknik möjliggör så mycket mera idag, vi har bara sett början säger Magnus Sjögren verksamhetschefen för Tolkcentralen.

– Det här kan bli virituellt på sikt, egentligen.

Ni bryter ny mark, men är det lagligt?

– Jag vet inte, det kan jag inte svara på, säger Magnus Sjögren. Men han känner sig trygg med det han gör. Landstingspolitikerna har gett tydliga signaler om att satsa på detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".