1 av 2
Arbetsförmedlingen. Foto:Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Anita Karlssons son har sökt många jobb och praktikplatser men står utan trots universitetsutbildning. Foto:Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Svårt att få jobb med funktionshinder

"Stor frustration över att vara arbetslös"
1:55 min

Den kärva arbetsmarknaden drabbar många unga och en av dem är en 24-årig Örebroare med aspergers syndrom. Han har studerat på universitet och sökt många jobb och praktikplatser men utan resultat.

Anita Karlsson som är 24-åringens mamma tror att arbetsgivare har för lite kunskap om funktionsnedsättningen och hon är rädd att arbetslösheten ska leda till psykisk ohälsa för sonen.

Anitas son har gått en treårig universitetsutbildning men har ett par tentor kvar innan utbildningen är slutförd. Sedan maj i år har han sökt många jobb och praktikplatser via arbetsförmedlingen. Trots det står han helt utan sysselsättning och beskedet var att han tidigast kunde få en praktikplats om sju månader.

-- Jag ser min son som en stor frustration över att han ska vara arbetslös. Det har inte varit så lätt och just de här döperioderna, som sommarlovet, har han stora svårigheter att göra något vettigt, säger Anita Karlsson.

Stefan Ask som är verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen säger att arbetsgivare verkligen vill vara säkra på att den arbetssökande har rätt förutsättningar. Speciellt om personen är mellan tjugo och trettio år gammal och aldrig haft ett arbete tidigare.

-- Man får ha respekt för att det här är processer som kan ta tid. Vi kan säkert göra säkert mycket bättre men vi vet det här av erfarenhet. Processerna är längre än vad man önskar, säger han.

Arbetsförmedlingens främsta metod är att åka ut till arbetsplatser och informera om funktionsnedsättningar. Det har också genomförts en rikskampanj där arbetsgivare uppmanas att se kompetensen istället för hindret, säger Stefan Ask.

-- Det finns både och, de som vet mycket och som är intresserade. Vi stöter sällan på folk som är ointresserade, men då försöker vi att informera.

Men Anita Karlsson tror att det hela är en attitydsfråga i slutändan.

-- Man vet varken hur man ska tilltala dem eller hur man ska hantera den här personen. Men hantera den här personen på ett så normalt sätt som möjligt, den är ju som vem som helst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".