Tvingas till flytt mot sin vilja

1:53 min

En kvinna från Ljusnarsbergs kommun, som har bott på ett särskilt boende i Lekebergs kommun i nio år, tvingas nu flytta tillbaka. Det är resultatet av en dom i högsta förvaltningsdomstolen. Den här domen upprör kvinnans mamma.

-- Min dotter har valt sin plats och har en egen vilja. Om hon inte får det hon behöver kommer det bli stora konsekvenser för henne. Hon kommer bli olycklig, fler epilepsianfall, hon kommer förlora tilliten till människorna omkring henne. Mig bland annat.

När hennes dotter sökte ett särskilt boende i Ljusnarsberg för nio år sedan fanns det inte tillräckligt med platser, så istället flyttade hon till ett boende som drivs av en stiftelse i Lekebergs kommun. Där har hon funnit en fungerande tillvaro och mamman säger dottern mår väldigt bra.

Nu när Ljusnarsberg kan erbjuda ett boende på hemmaplan beslutade kommunen att dottern skulle flytta tillbaka. Men mamman överklagade beslutet och fick rätt både i förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men högsta förvaltningsdomstolen gav istället kommunen rätt och socialchef Charlotte Dahlbom menar att kraven på kommunernas kontroller har ökat.

-- Vi ser att många kommuner fått kritik för att man inte har varken insyn eller tillsyn i sina verksamheten. Ju längre bort, desto svårare är det. Nu får vi sätta oss ner när ärendet har prövats, säger hon.

Det är oklart när dottern flyttar tillbaka till Ljusnarsberg. Och mamman säger att hon reagerar starkt på att kommunen drivit det här till högsta instans.

-- Jag kommer vara orolig för politiker- och tjänstemannabeslut i hela mitt liv. Jag hoppas att jag slipper tänka på vem som ska kämpa för min dotter den dagen jag dör, säger hon.

Reporter Mårten Rapp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista