1 av 4
Skyliften välte. Foto: Lars Westberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Skyliften välte. Foto: Lars Westberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Elever och personal vid Kvinnerstaskolan i Örebro.
4 av 4
Skyliften välte. Foto: Lars Westberg/Sveriges Radio.

Dämpad stämning på Kvinnerstaskolan

1:23 min

På torsdagseftermiddagen inleddes utredningen av gårdagens olycka då två elever vid Kvinnerstaskolan skadades, den ene mycket svårt. Det var en teleskoplastare som välte.

Den svårast skadade flögs till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård. Stämningen på Kvinnerstaskolan var dämpad på torsdagen.

Kuratorn på skolan, Sabina Bergenstråhle, berättar att krisgruppens arbete började på onsdagen. Man samlade de lärare som arbetar med anläggninsprogrammet, där eleverna går. Man informerade också de internatelever som bor på skolan och ringde runt till andra.

– Vi gav så mycket information som möjligt. Vi uppmanade också eleverna att hålla låg profil på facebook innan vi vet mer om olyckan. I dag har eleverna varit i sina klasser. Vi tror det är bäst om vi kan hålla den vanliga strukturen, men samtidigt finnas till hands för dem som behöver stöd eller vill prata.

Eleverna fick också möjlighet att besöka olycksplatsen, men ingen av dem ville uttala sig i samband med det, de var påtagligt tagna av situationen.

Det var tre sistaårselever på anläggningsprogrammet som höll på att riva ett hus, som en del av sitt examensarbete. Det var när de skulle ta en bild som de åkte upp till tolv meters höjd och då stjälpte teleskoplastaren, krossade en manskapsbod och de elever som fanns i korgen föll till marken. Den tredje kallade på den lärare, som nyss lämnat platsen och inledde förstahjälpenarbetet.

Hur olyckan kunde ske utreds nu. Gymnasiechefen Anders Larsson på Kvinnersta säger att eleverna har den utbildning som krävs för att hantera sådana här maskiner.

--Det är för att ge dem den kompetensen, som de går här och de här har kommit långt i sin utbildning, säger han. I det här fallet hade en lärare varit med när man satte upp liften och sedan, enligt de uppgifter, som fanns till hands har troligen marken under ett av stödbenen gett vika.

På torsdagseftermiddagen skulle bärgare komma och lyfta kranen för att den tekniska utredningen ska ge svar på vad som gick fel med teleskoplastaren.

Ska man använda en teleskoplastare som personlyft, måste den vara besiktigad som en enhet med den korg monterad som personerna står i när de lyfts. Dessutom ska föraren vara väl förtrogen med lyften och för att säkerställa det krävs det ett yrkesbevis. Det säger Stig Bertilsson, som är Sverigechef på Yrkesakademin, ett utbildningsföretag, som har verksamhet i hela landet.

Han vill inte uttala sig just om Kvinnerstafallet, men säger att reglerna är tydliga. Att vara väl förtrogen med maskinen innebär till exempel att kunna kontrollera att trycket på stödbenen inte överstiger fem kilo per kvadratcentimeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista