Sverigedemokraten Erik Almqvist. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Avhoppad sverigedemokrat i Örebro om Almqvists avgång: "Märklig jargong inom SDU"

1:33 min

Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson Erik Almqvist lämnar sina uppdrag inom partiet efter att tidningen Expressen publicerat en film där det tydligt framkommer att han uttalar sig rasistiskt. För avhoppade Sverigedemokraten David Kronlid från Örebro kommer uppgifterna inte som någon överraskning.

– Nej, jag blir tyvärr inte förvånad. Det var en väldigt märklig jargong inom Sverigedemokratisk ungdom och han var ju ledaren. Han var ju ordförande för SDU. Erik har jag hört säga olämpliga saker flera gånger.

Tidningen Expressen publicerade på onsdagen en film där det tydligt framgår att Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson och riksdagsledamoten Erik Almqvist uttalar sig rasistiskt. Han säger ord som babbe, blattelover och han kallar även en kvinna för hora.

Händelsen ägde rum för två år sedan men trots ihärdiga rykten om vad han har sagt så har Erik Almqvist hela tiden förnekat händelsen - ända till i dag.

Jag har svikit partiet rejält med det beteende jag upvisade den natten för några år sedan. Jag har sagt saker som är oacceptabelt, sade Erik Almqvist.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson meddelade på en presskonferens tidigare under onsdagen att han Erik Almqvist nu avgår som partiets talesperson i ekonomiska frågor, han lämnar även posten i partistyrelsen och har fått en uppmaning att även lämna sitt riksdagsuppdrag.

Fredrik Molin är tillförordnad distriksordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län.

– Jag står bakom det beslut som har fattats av partiorganisationen. Jag har inga fler kommentarer om vad jag personligen tycker om Eriks uttalande.

Fredrik Molins företrädare som distriksordförande - Daniel Spiik - tycker att det är bra att partiet kraftigt tar ställning i frågan och sätter ned foten.

Andreas Ericson

andreas.ericson@sverigesradio.se
019-19 20 39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista