Elever och lärare på Örebros kommunala gymnasieskolor får vänta till nästa år på egna datorer. Foto:Anna Björndahl/Sveriges Radio Örebro.

Utdragen förhandling gör att elever blir utan datorer i Örebro

"Jag är förtvivlad att det blivit så här" Dennis Begic, S
1:53 min

Alla lärare och förstaårselever på de kommunala gymnasieskolorna i Örebro skulle ha fått en egen dator nu under höstterminen, det berättade vi om i våras. Men än har det inte kommit några datorer - och det kommer inte bli några förrän nästa år.

Processen har dragit ut på tiden, berättar gymnasienämndens ordförande, socialdemokraten Dennis Begic.

– Det som hände är att vårt upphandlingskontor inte lyckades göra en upphandling som blev klar till hösten. Kommuner och andra måste ju göra en offentlig upphandling för att vi ska kunna köpa såna här saker, säger han.

Det var tänkt att alla lärare på de kommunala gymnasieskolorna i Örebro skulle få egna datorer nu i höst, och även förstaårseleverna. Men nu har ansvarige politikern Dennis Begic tvingats sätta nya datum för när datorerna ska börja delas ut - nån gång i mars för lärarna och innan sommarlovet för eleverna.

Datorerna ska hjälpa lärarna i undervisningen är det tänkt, men intresset bland eleverna är stort. Många har hört av sig till gymnasienämndens ordförande Dennis Begic och frågat om datorerna som inte kom som utlovat.

– Jag får väldigt mycket samtal och mejl från elever som vill veta varför inte datorerna har kommit, och vad som har hänt. Det finns ett stort engagemang bland eleverna.

Vad tycker du om att det har blivit försenat?

– Jag är förtvivlad egentligen, över det här. Framförallt därför att vi har gått väldigt hårt ut med det här, säger Dennis Begic.

Elvira Åkesson och Simon Fidan är elever på Tullängsskolan i Örebro. De tycker det är en bra tanke att alla elever ska få varsin dator.

– Vi har mycket samhällskunskapsämnen och jobbar mycket i projekt. Då behöver inte alla sätta sig runt en dator där det är rätt så litet utrymme, utan då har alla en egen dator och kan sätta sig på lite mer privata utrymmen, och öva på presentationerna. Det skulle bli enklare, säger Elvira Åkesson.

– När man sitter och jobbar på datorerna har man ett H: där man har sina egna grejor sparade, men den har ett litet utrymme så ibland måste man spara på datorn. Då är det lite jobbigt att man måste använda samma dator för att kunna komma åt de filer som man jobbade med innan. Det skulle man slippa om alla fick en egen dator, säger Simon Fidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".