Lennart Eriksson, komunstyrelseordförande (S) i Kumla. Foto: Jaber Fawz/Sveriges Radio Örebro
KUMLA

Kumla kommun klubbar skattehöjning på 75 öre

1:49 min

Höjd skatt med 75 öre väntar kumlaborna nästa år. Ikväll fattar kommunfullmäktige det formella beslutet om skattehöjningen, som blev känd för en dryg månad sedan.

-Det kan inte vara ett självändamål att vi ska ligga så långt under alla andra, det säger Lennart Eriksson, socialdemokrat och kommunalråd i Kumla.

Kumla har varit känd som länets lågskattekommun, men nu skiljer det bara fem öre brån Örebro.

-Jag tror väl inte att så många flyttar till Kumla för att det är låg skatt, utan vad kostar det att bo, vad kostar det att göra en livsinvestering i att bygga en villa, säger Lennart Eriksson, (S).

En snabb enkät visar att många kimlöabor är med på skattehöjningen, men bara om pengarna läggs på rätt saker

Majoriteten i Kumla vill satsa mer i skolan på barn med särskilda behov och man vill ha pengar till att bygga om stationen och i framtiden nya förskolor och äldreboende. Satsningarna är inte kontroversiella, Det största oppositonspartiet, moderaterna, vill satsa mer på vissa saker, men utan skattehöjning.

-Skattehöjningen ska komma när man tagit bort alla andra extra utgifter. Vi är fortfarande delägare i en flygplats, vi har orangerier, en överfinansierad gymnaiseskola. Så vi har mycket att skära ner på innan vi kan höja skatten, tycker Mats Hellgren, oppositionsråd.

Det finns flera budgetförslag, folkpartiet kan tänka sig en höjning med 50 öre och försvarar att oppositionen inte enas om ett budgetalternativ. Christina Örnebjär från folkpartiet säger så här:

-Vi har åtta partier i kommunfullmktige, jag hade allra helst sett att vi hade åtta olika förslag, annars kan vi lika gärna bara ha ett parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista