Jordbrukare vill utrota vildsvinen
ÖREBRO LÄN

Jägarna kunde vara mer effektiva i att begränsa vildsvinsstammen tycker länsordföranden

Vildsvinen breder ut sig och nu kommer förslag på att faktiskt utrota vildgrisen. Jägarförbundet tror dock att man skulle kunna effektivisera istället.

Det är Sveriges Jordbruksarrendatorers Förbund som tycker att man fått nog av vildsvinen vars bökande förstör både skörd och maskiner.

-Vi måste se till att vi får effektiva metoder för att hålle de här i schack, Det finns jaktetiska regler, vi tycker man ska hoppa över det. Det man inte kan hoppa över är djurskyddet, berättar Lars Jakobsson, verksamhetsledare på SJA, Sveriges Jordbruksarrendatorers Förbund.

Det jordbrukarna vill är att man ska få använda förbjudna metoder som fällor, lampa, mörkersikte och också få skjuta från bil eller traktor. Kanske hängna in en återplats.

Ett riksdagsbeslut från 80-talet säger att vildsvinens ska vara en del av den svenska faunan. Och många tyckter att vildsvinen är för många, men att gå över till utrotning är kanske inte aktuellt menar Göran Gunnarsson, ordförande för jägarförbundet i länet, som erkänner att jägarna kunde anstränga sig mer.

-Vildsvinet är väldigt svårjagat, man måste ha specialtränade hundar och dessutom är de nattaktiva så man får sitta uppe på nätterna, säger Göran Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".