Rektor Elisabet Nielsen på Möckelngymnasiet i Karlskoga framför dataskåpen. Foto:Anna Björndahl/Sveriges Radio Örebro.
Karlskoga

För få datorer skapar problem på Möckelngymnasiet

1:55 min

De 800 eleverna på nybyggda Möckelngymnasiet i Karlskoga får dela på 300 bärbara datorer, det går inte alls bra. Det säger Märit Thomsson som är lärare i svenska och samhällskunskap.

– Det är för få datorer, de fungerar för dåligt och det är för knöligt att hämta och lämna, säger hon, och tillägger att hon önskar att varje elev i stället hade en egen dator.

Igår berättade vi om Örebro kommun, där politikerna lovat att alla förstaårselever på de kommunala gymnasieskolorna ska få en egen dator. Nåt som dragit ut på tiden.

På nybyggda Möckelngymnasiet i Karlskoga har man valt en annan väg. Alla lärare har fått varsin bärbar dator, som går att använda i undervisningen via en storbildsskärm.

Men eleverna har inga egna bärbara datorer, utan får dela på 300 stycken. De står inlåsta i skåp, 16 i varje, utspridda i korridorerna. Där förvaras dem och laddas. Och för läraren Märit Thomson tar det ibland nästan en hel lektion bara att hämta och lämna datorer som behövs i undervisningen.

– I de större klasserna så öppnar man först ett skåp och sen går man vidare till nästa skåp och öppnar det, och då har man elever överallt. Och sen funkar inte datorerna och då måste de gå och lämna tillbaks dem.

Då måste Märit följa med och öppna skåpet med sin nyckel. Det innebär att hon lämnar sin klass, som ibland jobbar på ändå, ibland inte.

– Vissa lektioner går nästan hela lektionen bort. Vissa lektioner går halva lektionen bort, säger Märit Thomsson.

Elisabet Nielsen är rektor på Möckelngymnasiet i Karlskoga. Hon förstår lärarens bekymmer men tror ändå inte att det kommer bli så att varje elev får en egen dator. Däremot behöver datorerna bli fler och mer lättillgängliga för eleverna.

– Vi skulle behöva ha ett öppnare system där eleverna kunde låna sin egen dator.

Men att ha en egen dator, är inte det bäst?

– Det är mycket möjligt att det är det, men politikerna har valt att prioritera på ett annat sätt när det gäller pengar, säger rektor Elisabet Nielsen.

Och eleven Louise Andersson har löst det genom att ta med sin egen dator, eftersom hon inte tycker att systemet med lånedatorer fungerar.

– Saker som man sparar på datorn kan försvinna, och det kan bli väldigt tokigt. Om man har gjort ett stort arbete som man ska lämna in, och sen när man ska logga in och slutföra det, så kanske det inte finns där. Då måste man göra om det.

Dennis Illikainen, som också är elev på Möckelngymnasiet, håller med i kritiken.

– Det är bättre att ta med en egen dator, men jag har ingen egen som jag kan ta med mig. Så då får man nöja sig med det som finns, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista