Inger Medin, Fjugesta. Foto:Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Svårare att få sjukpension i Örebro län

"Försäkringskassan har inte varit medgörlig" Inger Medin, Fjugesta
2:00 min

Det har blivit allt tuffare att få sjukpension, eller sjukersättning som det heter nu. Sedan alliansregeringen tog över har antalet sjukpensionärer i Örebro län minskat med 25 procent.

Inger Medin, 63 år i Fjugesta har fibromyalgi och har varvat sjukskrivningar och jobb under livet. De senaste åren har hon försökt få hel sjukpension, men kommer ingen vart med Försäkringskassan.

– Jag lever på 75 procents sjukersättning, och processar med Försäkringskassan om 25 procent som jag gjort i snart fem år.

Det är måndag förmiddag, Inger Medin tar en sväng till Röda Korsets butik, Kupan i Fjugesta för en fika och pratstund med folk. Det är trevligt och hänga på Kupan, men anledningen till att Inger Medin går dit är ju för att kolla om det finns nått nytt att köpa.

– Det kommer nya grejer hela tiden, och då måste man vara först!

Inger har en delvis förtidspension, eller sjukersättning som det heter idag. Nu vill hon gärna ha hel sjukersättning, men det har blivit mycket svårare att få med förändringarna i sjukförsäkringen, antalet sjukpensionärer har minskat avsevärt, i vårt län från dryga 17 000 personer år 2006 till cirka 12.700 år 2011. Inger vill försöka, och har kämpat i flera år med Försäkringskassan då hon inte fått någon personlig handläggare.

– Försäkringskassan har ju inte varit medgörlig efter att jag vart arbetslös, de har ju hela tiden jobbat emot mig.

Efter vårt samtal kontaktar P4 Örebro försäkringskassan och Inger Medin får då kontakt med en specialist på försäkringarna, Margareta Viklund.

-När någon får en varaktig sjukersättning så har vi inte kvar en reserverad handläggare, utan då får man anmäla sig igen för att få en sådan.

Kommer hon att få det nu?

– Det kommer hon att få, när hon gör anspråk på ersättning.

Vi ringer Inger igen, och nu är hon mer hoppfull om framtiden.

– Nu hoppas jag att det kommer hända saker framöver!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".