Forsviks vattenkraftverk. Foto: Karlskoga Energi och Miljö
KARLSKOGA

Karlskoga kommun köper tillbaka vattenkraft och blir grönare

1:31 min

Karlskoga kan bli en av Sveriges grönaste kommuner när det gäller att leverera förnyelsebar energi. Det säger Tommy Thalbäck som är vd för det kommunala bolaget Karlskoga energi och miljö.

Bolaget är på väg att köpa ett 30-tal vattenkraftsanläggningar och enligt Tommy Thalbäck är vattenkraft en säker investering för framtiden.

-De här satsningarna tillsammans med alla andra miljöinvesteringar vi gör innebär att vi ligger i Sverigetopp, berättar Tommy Thalbäck.

Dom flesta vattenkraftsanläggningarna som är aktuella för köp ligger norr om Karlskoga, bland annat i Svartälven och i Timsälven, men en några stycken är finns också i Västergötland. Anläggningarna ägs just nu av energibolaget Fortum och Tommy Thalbäck säger att man kommer kunna producera el till ungefär sextusen direktverkande villor eller fyrtiotusen lägenheter.

-Den här producerade elen kommer att säljas via börsen, vi kommer kunna påverka energiprisutvecklingen i och med att vi är delägare, menar Tommy Thalbäck.

Exakt vad köpet kostar vill Tommy Thalbäck inte gå in på, men historiskt sett är affären stor, säger han.

-Kanske till och med den största, det handlar om ett antal hundra miljoner.

Innan året är slut väntas Karlskoga kommunfullmäktige ta ställning till om köpet ska genomföras eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista