Barn vid dator. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix

Ska ge datorer till alla grundskolebarn

1:28 min

Trots att det inte blir några datorer till alla gymnasieelever i Karlskoga och Degerfors, så har politikerna beslutat att ge datorer eller något annat lärverktyg till alla yngre elever i grundskolan.

– Visionen och målet är att man ska använda det som ett lärverktyg, och då handlar det om att man ska göra eleverna nyfikna på att lära sig mera. Kunna hitta olika vägar att lära sig på ett eget sätt, säger Yvonne Nilsson, socialdemokrat och ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Karlskoga kommun.

I förra veckan beslutade barn- och utbildningsnämnden i Karlskoga om en vision om hur det digitala lärandet ska utvecklas i Karlskoga. Först och främst måste lärarna utbildas och de ska få varsin laptop och i klassrummen ska det finnas fasta projektorer med bra ljud. Dessutom ska det finnas trådlöst nät på alla grundskolor och förskolor. 

Nästa steg blir att alla elever ska få en dator. I en treårsperiod ska alla elever i klass 1, 4 och 7 få dator, läsplatta eller liknande. Det innebär att efter tre år har alla elever en sådan.

I mars nästa år ska en utredning vara klar som ska visa när det kan bli verklighet. Vad det här kommer kosta är ännu inte klart, men enligt Yvonne Nilsson är införandet av datorer i undervisningen viktig.

– Det här är för att utesluta att någon inte har. Det här är för att alla ska kunna genomföra den här förändringen, och då vill inte vi utesluta någon utan alla ska vara med på det här. Det finns olika förutsättningar till att ha och då ska vi införa det här för att samhället bygger på it mer och mer och det här är ett verktyg som man ska kunna använda i skolan, säger Yvonne Nilsson, socialdemokrat och ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Karlskoga kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista