Tobias Billström (M), vill att alla partier även lokalt ska verka för att ta hand om asylsökande. Foto Johan Engman/Sveriges Radio.
Lindesbergsbesök

Billström vill att alla tar ansvar för asylsökande

– Alla som var med på mötet i dag representerar partier, som på riksplanet är mot att minska volymerna på antalet asylsökande och då måste det få genomslag även ute i landet.

Det sa migrationsminister Tobias Billström, som bland annat besökte Lindesbergs kommun idag och träffade de styrande politikerna, som ville prata om antalet asylsökande som de tar emot. Frågan var hur många en kommun av Lindesbergs storlek egentligen klarar av.

– När vi tar emot asylsökande måste vi också hantera frågan om var de ska bo. Jag att det finns anledning att resonera om den svenska volymen i förhållande till andra länder i EU, men vi måste också kunna svara på frågan om var de som kommer ska bo, sade Billström.

När det gäller frågan om att skapa meningsfull sysselsättning för dem som väntar på ett besked om asyl, menar Billström att med en så kort handläggningstid som det i genomsnitt är nu, fyra månader, kanske det inte är någon idé att dra igång verksamhet för människor som snart ska flytta någon annan stans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".