Rashida käner sig utnyttjad på sin arbetspraktik. Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.

Invandrarkvinnor i Örebro känner sig utnyttjade

1:47 min

Kvinnor med invandrarbakgrund känner att de blir utnyttjade under sin arbetspraktik. Och att ersättningen de får inte är rimlig.

– De kunde till exempel lämna mig i ett hus, och den som skulle jobba med mig var istället ute på promenader och rökte, han återvänder inte först jag hade städat och var klar med allt. Jag kände att han utnyttjade mig och att han fick betalt för det jobb jag utfört. Och det fick mig ibland att gråta hemma, för de fick betalt medan jag jobbade gratis, säger Örebroaren Rashida.

Kvinnorna P4 Örebro har träffat är missnöjda med att de får samma ersättning när de gör praktik som när de är hemma med försörjningsstöd. Då blir inte många heller motiverade att söka praktik, menar de.Dessutom känner de sig utnyttjade av flera företag som de gjort praktik hos.

Rashida berättar om hur hennes praktik på en städfirma innebar att hon ibland fick städa lägenheter själv utan några kollegor. Då borde hon fått vanlig lön istället, menar hon.

– Vi vill inte ha arbetsgivare som utnyttjar människor, utan de som tänker att dessa människor är här för att stärka sitt språk och lära sig yrket. Men när man får jobba som vanligt och i åtta timmar, så borde man även få betalt för det, säger Rashida.

Anders Hagström som är kristdemokrat och politiskt ansvarig för de här frågor säger att det inte får gå till så.

– Ja det blir en ilska i första läget, när jag känner att det finns arbetsgivare som utnyttjar den här situationen, och istället för att anställa en som man uppenbarligen behöver i det här läget så tar man in en praktikant som får göra ett vanligt jobb. Och det är väldigt orimligt, säger Anders Hagström.

Samtidigt menar han att han förstår kvinnornas synpunkt men att Örebro kommun inte har råd att ge högre ersättning till de som får praktik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista