Malika Bouallala Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro

Kommunens Kom-jobb kan ge bättre villkor för arbetslösa

"På praktik ska man lära sig, inte göra jobbet"
1:22 min

Örebro Kommuns så kallade Kom-jobb ska fungera som ett bättre alternativ än de traditionella praktikplatserna. De ekonomiska fördelarna är högre än för personer som är beroende av försörjningsstöd, det menar den ansvarige politikern och kristdemokraten Anders Hagström.

– Istället för en praktik där man fortsätter leva på försörjningsstöd så får man en lön. Visserligen inte en jättehög lön men normalt betydligt bättre än den nivån som man får på försörjningsstödet, säger Anders Hagström.

Vi berättade tidigare att kvinnor med invandrarbakgrund känner sig utnyttjade på sin arbetspraktik och om missnöjet över den ersättning de får som de menar är den samma som när de är hemma med försörjningsstöd.

Malika Bouallala är engagerad i kvinnofrågor i Örebro och träffar många kvinnor med invandrarbakgrund. En sak hon ofta får höra, är just hur dessa kvinnor blir utnyttjade.

– När man går på praktik så är syftet att man ska lära sig saker, och inte att göra jobbet. Men det vi får höra idag är hur de här praktikanterna får göra hela jobbet. De får nyckel från första dagen, de öppnar själva medan arbetsledaren går ut och pratar i telefon eller sitter passiv på kontoret. Detta är ingen praktik utan snarare ett jobb för mig, säger Malika Bouallala.

Kom-jobben Örebro kommun nu erbjuder är en riktig anställning, där ungdomar får sex månader och vuxna ett år.

Den ansvarige politikern Anders Hagström berättar att kommunen strävar efter att övergå från praktik till Kom-jobb. Men att problemet än så länge är att det inte finns tillräckligt med pengar för att göra det i full skala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".