Ari Mohammed är en av de unga i Örebro som fått en tillfällig anställning via kommunen. Foto:Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.

Försörjningsstödet minskar bland unga i Örebro

1:32 min

Utbetalningar av försörjningsstöd minskar bland unga i Örebro kommun. Det visar nya siffror från vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden, Vuxam. Enligt politikerna är det bland annat satsningarna på tillfälliga anställningar, så kallade komjobb, som gett resultat.

Tjugotreårige Ari Mohammed är en av dem som nyligen fått jobb på Praktikcentrum i norra Örebro.

– Vi svetsar allt möjligt, det vi vill göra och ibland på beställningar.

Sen Ari Mohammed tog studenten har han hunnit jobba, praktisera och varit arbetssökande. Den längsta anställningen han haft varade i tre månader, det var som telefonförsäljare, och periodvis har han varit beroende av försörjningsstöd.

För en månad sen fick han ett kom-jobb, alltså en tillfällig anställning på kommunen. Nu har han med all säkerhet jobb i sex månader.

– Det känns bra faktiskt. Vi får erfarenhet, lön, tiderna är jättebra. Att man får en vana att man går upp sex och slutar fyra, säger han.

Kommunens siffror visar att utbetalningar av försörjningsstöd minskar till hushåll med unga mellan 18 och 24 år gamla. Av de har hittills ungefär 3300 fått försörjningsstöd i år. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det landa på sexhundra färre än 2011 och 1600 färre än 2010.

Kristdemokraten Anders Hagström som är ordförande i vuxam tror att komjobben varit framgångsrika eftersom det är en riktig anställning, och inte en arbetsmarknadsåtgärd.

– Det betyder att man kommer loss, att man kommer in på arbetsmarknaden. Man får en början och möjligheten att börja en karriär, få lön och vara självförsörjande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista