Gudrun Schyman. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Mäns våld mot kvinnor är problem för alla säger Gudrun Schyman

4:39 min

På söndag är det den internationella dagen mot kvinnovåld, men redan under fredagen så uppmärksammas dagen på Örebro universitet med bland annat panelsamtal med Gudrun Schyman.

-- Jag tycker att vi pratar för lite om mäns våld mot kvinnor. Det är inför den 25:e november och kvinnodagen den 8:e mars som mäns våld mot kvinnor uppmärksammas och att det under resten av året förvandlas till en kvinnofråga det tycker jag är skamligt, säger Gudrun Schyman.

--Jag tycker att fler skall ta mer ansvar, stat och kommuner borde ta mer ansvar det ska finnas utbildning inom polis, sjukvård och socialtjänst och utbildningen ska vara obligatorisk. Vi måste vara medvetna om hur det ser ut. Att vi har ett mönster av makt i samhället och det finns också i våra nära relationer och det är föreställningar om att män ska kunna bestämma över kvinnor, säger Gudrun Schyman. Maken bär fortfarande slips i Sverige.

--Vi kan inte hålla på så här vi måste tala om problemen som säkerhetspolitiskaproblem och som folkhälsoproblem, det är många som far illa både kvinnor och framförallt barn och det här är inte en kvinnfråga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista