Anders Hagström, kristdemokrat och ordförande vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Åsa Björnerbäck/Sveriges Radio

Örebro kommun satsar på arbetslösa barnfamiljer

1:49 min

Trots att allt färre hushåll där unga bor får försörjningsstöd i Örebro kommun, är den totala siffran över alla åldersgrupper nästintill oförändrad från förra året, det visar siffror från Vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden.

Kristdemokraten Anders Hagström som är ansvarig politiker säger att kommunen just nu genomför en satsning på barnfamiljer för att minska bidragsberoendet.

-- En tydlig utmaning som vi haft är barnfamiljer i försörjningsstöd. Där drabbas ett antal personer, inte bara föräldrarna utan också barnen. Där måste vi ha ett tydligt och målinriktat arbete, säger Anders Hagström.

P4 Örebro berättade i morse att allt färre hushåll, där unga mellan 18 och 24 år bor, får försörjningsstöd i Örebro kommun. Men den totala siffran över alla åldrar visar att lika många hushåll får försörjningsstöd som för två år sen, ungefär tjugosjutusen. Däremot ser kommunens utbetalningar i kronor ut att minska jämfört med 2011. En förklaring är att personer som kommer ut i insatser inte behöver lika högt bidrag, men står fortfarande registrerade hos försörjningsstöd.

Politikerna är eniga om att barnfamiljer är bra att satsa på eftersom man kan nå både ungdomar och utrikesfödda i samma grupp. Sedan i början av hösten har kommunen riktat särskilda insatser för att hjälpa arbetssökande föräldrar, bland annat genom komjobb, alltså tillfälliga anställningar.

Nermina Maglic är tjugosex år gammal och fyrabarnsmamma. Efter att ha hoppat av gymnasiet, varit mammaledig och fått försörjningsstöd säger hon att det varit svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Nyligen fick hon ett tips att kommunen satsar på barnfamiljer, så hon skickade in ett personligt brev och fick napp. Nu jobbar hon med att förvalta grönområden.

-- När man har varit hemma så länge blir man pepp på att komma igång och att visa vad man går för. Jag trivs jättebra här och har bra arbetskamrater. Jag vill verkligen visa vad jag går för, det skulle vara toppen om jag kunde få en fast anställning. Det har jag aldrig kunna drömt om förut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista