Synskadade oroas över nya cykelstråk i Örebro

"Rädd att bli påkörd"
0:44 min

Tre nya cykelstråk planeras i Örebro, där cyklisterna kan ta sig fram snabbt utan alltför många stopp. De har förtur gentemot bilisterna - men inte gentemot gångtrafikanterna. Det säger trafikingenjör Johan Ekstrand, apropå att de synskadade känner sig förbisedda i frågan.

– Vi ser ju inte när cyklisterna kommer, och de låter ju inte heller så man kan ju bli påkörd helt enkelt, säger Dan Wakman som är ordförande för Synskadades riksförbund i Örebro.

Han skulle önska någon form av övergångsställe på cykelstråken så att man kan gå över på ett säkert sätt. Dan Wakman påpekar att det kan vara svårt även för äldre med rullator och personer som använder rullstol att ta sig över cykelstråket, eftersom cyklisterna cyklar så fort där.

Trafikingenjör Johan Ekstrand säger att det finns mer att göra för att förbättra samspelet mellan gående och cyklister på cykelstråken.

De tre nya cykelstråken ska heta Oxhagenleden (längs med Karlsgatan), Västerleden (från Vivalla/Lundby in mot centrum) och Örnsrolänken (från Rosta centrum mot Radiatorvägen).

I maj invigdes de två första cykelstråken i Örebro kommun. En utvärdering visar att de flesta tycker att de fungerar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".