Taxi i Örebro. Foto: Lars Westberg/Sveriges Radio.

Mildare regler ska minska taxikaoset i Örebro

Konkurrensen mellan olika taxiföretag i Örebro har ökat de senaste åren. Det har bland annat lett till trängsel på kvällar när det är mycket folk ute. Nu ska det bli ändring på det genom att viss trafik kan komma att tillåtas på Drottninggatan.

– Vi har ett antal friåkare, de brukar finnas ett par tre år innan de försvinner, säger Örebro läns taxis ordförande Mats Lenhammar om konkurrensen.

Friåkarna, som inte är knutna till några beställningscentraler, konkurrerar bland annat genom att ragga kunder på stan. På Drottninggatan mellan Storbron och Våghustorget har taxi bara fått åka om man haft beställningar, något det syndats en del emot. Men på festkvällarna har polisen inte tid att ägna sig åt det.

Nu finns det ett förslag i Tekniska nämnden som tillåter taxibilar att köra söderut. Den västra sidan av Drottninggatan kan då också fungera som hållplats för taxibilarna. Förslaget välkomnas av Taxi Örebros trafikchef Tommy Nordström.

– Ja, det är väldigt bra. Det finns ju mycket krogar längs Drottninggatan och speciellt vid stängningsdags kan vi enkelt plocka med folk så att de inte behöver samlas vid en hållplats där det lätt kan bli lite bråkigt.

Dessutom har Örebro kommun planer på att kvällstid göra taxiparkering längs Engelbrektsgatan strax ovanför korsningen med Kungsgatan. Trafikläget i den korsningen kan nu vara ganska kaotiskt med många taxibilar och kroggäster i en salig röra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".