Flytta eftervården till BB, tycker en arbetsgrupp inom Landstinget. Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix.

Förslag: Flytta eftervården till BB - men Landstinget har inte råd

"Prioriterar psykisk ohälsa"
1:31 min

BB borde helt ta över vården av kvinnor och barn efter förlossningen, det menar en arbetsgrupp inom Landstinget. Men Landstinget har inte råd, nåt som chefsbarnmorska Agneta Ramnerö på USÖ tycker är synd.

– Det skulle minska vårdkontakten. Tidigare har primärvården haft uppdrag med mor och barn, men vi har märkt att de behöver komma till sjukhuset ibland för att träffa barnläkare. Om BB har hand om besöket är det lätt att kontakta barnläkare om man så behöver. Då behöver man inte det här extrabesöket. Det blir en samkörning, förklarar Agneta Ramnerö, som själv suttit med i arbetsgruppen.

När en kvinna fött barn finns det olika vårdrutiner beroende på var nånstans man bor i länet. I Örebro till exempel har mödravårdcentralerna haft större delen av ansvaret för eftervård medan eftervården i Karlskoga har skett på lasarettet.

Men alltför olika rutiner kan leda till missförstånd och krockar mellan nyblivna föräldrar och vårdgivare. Därför tillsatte landstinget en arbetsgrupp för två år sedan som skulle utreda hur man kan få samma vårdrutiner över hela länet.

Med de nya förslagen kan en nybliven förälder förvänta sig färre och mer effektiva kontakter med sjukvården.

– Istället för att kontakten efter förlossningen skett med hennes primärvårdsbarnmorska kommer hon nu åka in till USÖ istället, säger Agneta Ramnerö.

För att det här ska bli verkligen på USÖ behöver Landstinget anställa tre barnmorskor till. Det skulle kosta Landstinget ungefär 1,3 miljoner kronor om året. Då skulle man också kunna upprätta en amnningsmottagning, menar gruppen.

Pia Öijen är hälso- och sjukvårdsdirektör inom Örebro läns landsting. Hon  tycker att idén är väldigt bra, men säger att andra förslag har prioriterats högre till 2013, bland annat barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

– Ohälsan ökar bland den här målgruppen, både lokalt och nationellt. Därför har landstinget beslutat att prioritera den här gruppen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".