Kumlafängelset får kritik. Foto: Sveriges Radio Örebro.
Svårt att få träffa en imam i svenska fängelser. Foto: Sveriges Radio Örebro.

Brist på imamer på svenska fängelser

1:46 min

Många fångar på svenska fängelser är besvikna och kritiska till svårigheten över att få träffa imamer för samtal och andlig vård. Skillnaden är stor jämfört med de fångar som vill träffa en präst eller pastor, det visar även den kartläggning som kriminalvården själva tagit fram.

– Jag frågade efter en imam men fick till svar att det inte fanns resuser, säger en av fångarna på Kumla anstalten.

Exakt hur många av Sveriges omkring 5000 fångar som är muslimer är det ingen som vet eftersom det enligt lag är olagligt för myndigheter att fråga. På Sveriges största fängelse, Kumla anstalten, så uppskattar chefen Kenneth Gustafsson att var tredje fånge muslim.

Under årets åtta första månader har kriminalvården betalat ut 8,8 miljoner kronor för andlig vård, knappt sex procent eller 500 000 kronor har gått till imamer. Samtidigt har drygt 8 miljoner kronor har betalats ut till frikyrkor. Till det kommer att Svenska kyrkan inte tar betalt för det arbete de gör på svenska fängelser.

Den ersättning som Kriminalvården betalar ut baseras på hur många fångar som finns på anstalterna. Frikyrkan får exempelvis ersättning för en timme för var sjunde fånge på en sluten anstalt. Motsvarande kvot för imamer är en timmes ersättning för var sextionde fånge.

På Kumla anstalten som har 330 fångar innebär det att frikyrkorna varje vecka får betalt för nästan femtio timmar medan Imamen får för betalt för drygt fem timmar

– Det behövs mer tid. Som det är nu har jag inte möjlighet att besöka alla som vill träffa mig, säger Hazim Gurda som är imamen som besöker Kumla anstalten.

En av fångarna på anstalten berättar om hur han bad om att få träffa en Imam när han satt på Kronobergshäktet. Han fick då till svar att det inte gick.

Kriminalvårdschefen Kenneth Gustafsson är medveten om problemet och har påtalat det för sina chefer.

– Jag har tagit upp frågan med mina chefer på regionen och bett dem se över fördelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista