Med mer pengar kan man kanske åtgärda läckaget på Brickebackens skola. Foto: Jaber Fawaz/ Sveriges Radio Örebro.

Mer pengar till kommunala bolag i Örebro för renoveringar

"En historiskt stor satsning"
1:37 min

Klimatsmarta renoveringar, som tätare fönster bättre ventitation och isolerade tak, det är vad de styrande politikerna i Örebro ska satsa på när de skjuter till 126 miljoner kronor till de två kommunala bolag som står för underhåll och skötsel av skolor och äldreboenden i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lena Baastad, är mycket positiv.

- Det här handlar tydligt om arbetsmiljön för våra barn, ungdomar, all personal som finns i verksamheten, säger hon.

Av de 126 miljoner som avsätts går 100 miljoner till renovering av skolor. Som förslag säger politikerna att man kan åtgärda vattenläckage på Brickebackens skola, dränering på Rostaskolan och att flera skolor kan få konstgräs, något som Eklundaskolan redan har.

Resterande tjugosex miljoner går till underhåll av omsorgsboenden, till exempel förbättrat brandskydd tillgänglighet.

- Det kan handla om takrenoveringar, täta fönster, förbättra värmesystem, hissar. Både trygghets- och underhållsåtgärder. Det innebär också att man kan göra förbättringar i inomhusmiljön. Det känns roligt för det här handlar om mångas arbetsmiljö, säger Lena Baastad.

Under förra mandatperioden gick det upp för politikerna att många av kommunens fastigheter var mycket eftersatta och i stort behov av renovering. Sen första januari när fastighetsbolaget Futurum tog över förvaltningen av kommunens skolor har de också kartlagt tagit vilka behov som funnits, säger Lena Baastad.

Om två veckor kommer kommunstyrelsen behandla ärendet.

- Det är en historiskt stor satsning. Över hundra miljoner kronor som vi frigör för att förbättra underhållet och arbetsmiljön. Det känns som att vi tar ett stort kliv framåt även om vi har mycket att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".