Bergslagens destilleri klarar sig från konkurs

"Vi har fått in nytt friskt blod i bolaget"
1:25 min

Konkurshotet mot Bergslagens destilleri i Nora är avvärjt. Bolaget har fått nya ägare, som satsat tillräckligt med pengar för att betala de löneskulder som ledde till att företaget tidigare begärts i konkurs.

För två veckor sedan avvisade Örebro tingsrätt en ansökan om rekonstruktion och då var konkursen nära.

Bolagets vd Mats Lihnell säger att uppmärksamheten kring bolaget gjorde att man fick fram nya intressenter som vill vara med och utveckla Bergslagens Destilleri.

– Nya delägare har gett oss friskt kapital och kompetens i företaget, säger Mats Lihnell utan att avslöja hur mycket de nya ägarna satsat.

Norabostäders ombyggnad av den gamla tändrörsfabriken till ett destilleri har kostat 20 miljoner kronor och har blivit starkt försenat och det har bidragit till svårigheterna.

– Vi har haft lite för stor kostym med personal och annat, säger Lihnell.

Han säger man nu kommit igång med serveringsverksamhet och efter nyår ska man öppna en restaurang. Efter nyår ska också den egna bränneriutrustningen installeras, nu köper man råsprit till den egna tillverkningen.

Bergslagens destilleri är ett av flera företag i länet som satsar på att sälja sprit och Mats Lihnell tror att det är matintresse och nya marknader i andra länder som finns bakom den trenden.

– Mat och dryck förenar människor och upplevelser och många tycker det är trevligt med nya smakkombinationer. Det är också nya länder, som Ryssland, Indien och Kina, med mycket folk som börjat konsumera de här dryckerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".