Efter nyår kan det bli ännu mindre imamtid på Kumla

"Ersättningen täcker inte ens förlorad arbetsinkomst"
1:42 min

Redan nu är det svårt för de fångar på Kumla anstalten som vill träffa en Imam, efter nyår kan bli ännu svårare. Imamen som i nuläget har uppdraget att besöka fångarna, Hassim Gourda, säger att om inte kriminalvården ändrar ersättningen så kommer han inte att kunna fortsätta.

– Man kan inte bara tänka på ekonomin, utan måste försöka lösa så fort som möjligt, säger imamen.

För imamen Hassim Gourda och den Bosniska-Islamska församlingen i Örebro så är besöken på Kumlaanstalten en förlustaffär.

Kriminalvården betalar idag imamerna 150 kronor i timman för den tid då de besöker på anstalter och häkten. Det är bara häften av den ersättning som Kriminalvården betalat till frikyrkorna.

Helena Benaouda är ordförande i Sveriges muslimska råd och hon tycker att det här är ett problem.

– Ja det är många imamer som säger det. Ersättningen täcker inte ens förlorad arbetsförtjänst utan det blir som ett frivilligt arbete.

Varför tror du att det är så?

– Jag tror inte att man prioriterat det här, eller har förtstått att det kan ha en stor betydelse för de intagnas återrehabilitering till samhället, säger Helena Benaouda.

På Kumlaanstalten där uppskattningsvis var tredje intagen är muslim kan det här skapa problem efter årsskiftet, det menar anstaltschef Kenneth Gustafsson som diskuterat frågan både med imamen Hassim Gourda och Kriminalvårdens regionkontor.

– Nu är ju det här något som jag lokalt inte kan påverka så mycket mer än att jag har haft en diskussition med regionledningen om att vi har ett behov av mer imamtid. Sen är det upp till regionen att diskutera med församlingen i Örebro om man kan hitta en lösning som innebär både mer tid och kanske mer pengar, säger Kenneth Gutafsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".