Miljöpartisten Fredrik Persson. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.

Vill sparka ut miljöpartist i Lekeberg

"Jag vill inte kommentera det"
1:34 min

Miljöpartiets fullmäktigeledamot i Lekeberg, Marianne Ring, hotas av uteslutning. Distriktsordförande Fredrik Persson vill inte avslöja varför distriktsstyrelsen begär att hon ska uteslutas, men i bakgrunden finns den infekterade vindkraftsfrågan i Lekeberg.

Vid det senaste fullmäktigesammanträdet i Lekeberg filmade distriktsordföranden Fredrik Persson utan att informera partikamraten Marianne Ring om det.

– Jag ville sätt mig in i hur fullmäktige i Lekeberg och ledamöterna där fungerar, säger Fredrik Persson om varför han filmade.

Marianne Ring är en kontroversiell miljöpartist. Miljöpartiet är en stark förespråkare för vindkraft, men i Lekeberg är partiet splittrat när det gäller vindkraftsbygge i närheten sjön Multen. Partiet centralt menar att det ska till mycket starka skäl för att man ska säga nej. Marianne Ring har röstat nej i fullmäktige, partiets andra ledamot har röstat ja.

I kölvattnet på den frågan har det kommit upp motsättningar. Distriktsstyrelsen har i ett brev till partiet centralt begärt att Marianne Ring ska uteslutas och hänvisar bland annat till olika yttranden som hon ska ha fällt.

Marianne Ring vill inte kommentera den här historien. Hon tillbakavisar anklagelserna om vad hon ska ha sagt och säger att hon har åtta vittnen, som kan intyga det. Hon vill inte kommentera frågan med hänvisning till att hon inte vill ha pajkastning.

Inte heller Fredrik Persson vill säga särskilt mycket om saken, men bekräftar att uteslutningsfrågan fanns som en av anledningarna till filmningen av fullmäktige.

Men när det gäller varför Marianne Ring ska uteslutas ur miljöpartiet vill han inte gå in på:

– I dagsläget vill jag inte gå in på det, säger han.

Han säger att det inte är vindkraftsfrågan "primärt" som ligger bakom och vill heller inte kommentera om det är personliga motsättningar som ligger bakom.

Kommande helg ska partistyrelsen i Miljöpartiet ta upp frågan om Marianne Rings medlemsskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".