Kyrkoherde Johan Arvill. Foto:Andreas Ericson/Sveriges Radio Örebro.

Vidare samarbete och delade kostnader kan ge fångar bättre andlig vård

Svenska Kyrkan söker stöd för att stödja fångar
1:42 min

Svenska Kyrkan i Kumla letar nu efter andra församlingar att samarbeta med för att klara av att ge fångarna på fängelset i Kumlafängelset andlig vård.

Tidigare har P4 Örebro berättat om att fångar där upplevde tidsbrist med imamer, men i takt med att antalet fångar på anstalten nästan fördubblats de senaste åren har även förutsättningarna för svenska kyrkans församling förändrats, menar kyrkoherde Johan Arvill.

– Man beräknar ju behovet av andlig vård efter hur många intagna det finns där, så behovet ökar ju och vi har tillsatt mer resurser.

Kriminalvårdens utbyggnad av Kumla anstalten gör att att Svenska kyrkan ställs inför nya utmaningar. Fler fångar betyder att församlingen måste öka andelen besök, allt enligt ett avtal med staten.

Just nu har svenska kyrkan i Kumla tre halvtidstjänster som jobbar för tillgodose fångarnas behov av andlig vård på fängelset. En verksamhet som finansieras genom pengar från strängnäs stift, men pengarna från stiftet täcker inte hela summan.

I takt med att Kumla anstalten under de senaste åren nästan fördubblat antalet fångar så har församlingen ställts inför nya utmaningar. Kyrkoherden Johan Arvill berättar att han nu sökt samarbete med andra församlingar för att klara av situationen.

– Ja jag har skickat ut små trevare till församlingar runt omkring här. Rent principiellt kan man ju tänka sig att vara med och dela.

Det är inte bara Kumla församlingen som märker av utbyggnationen av de svenska anstalterna, även Strängnäs stift där flera av Sveriges stora fängelser däribland båda säkerhetsanstalterna Kumla och Hall ligger, ser ökade kostnader.

Enligt kyrkoherde Johan Arvill så får Strängnäs stift inte mer pengar från Svenska kyrkan centralt för att klara av uppgiften.

– Det är en tung belastning för stiftet och där stiftet måste prioritera, och där, såvitt jag förstår, kriminalvården är en av de prioriterade områdena.

– Man har lovat att så länge man har pengar på stifter kommer vi att få, men hur länge det finns pengar vet inte vi, säger Johan Arvill.

Johan Arvill är inte främmande för att man gör om systemet så att svenska kyrkan precis som övriga tros samfund får ersättning från kriminalvården -samtidigt öppnar han upp för andra lösningar.

– Man skulle kunna tänka sig att Svenska Kyrkan nationellt var med och delade på kostnaderna för kriminalvården, då kanske det skulle bli lite rättvisare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".