Caroline Valen arbetar för att stadsmiljöer ska klara stora regnmängder bättre. Foto:Lars Westberg/Sveriges Radio Örebro.

Seminarium i Örebro om klimatförändringar

1:19 min

Ett konkret och förhållandevis kortsiktigt resultat av den pågående klimatförändringen är att det blir allt vanligare med kraftiga skyfall. Stora regnmängder på kort tid orsakar översvämningar och stora skador i stadsbebtýggelse.

I dag tisdag, ordnade Länsstyrelsen i Örebro ett seminarium om klimatanpassning i Örebro län. Totalt deltar över 100 deltagare, de flesta från länets kommuner.

– Vi måste ha koll på vattnet. Det är ju vårt viktigast livsmedel, men innebär samtidigt både stora risker och förutsättningar. Och det jag hört här både från SMHI och Statens geotekniska institut tar jag med mig hem, vi måste tänka långsiktigt, sade Nina Andreasson från Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning.

Hon deltog i seminariet för att skaffa sig kunskaper för det fortsatta arbetet med klimatanpassning i hemkommunerna Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors och fick bland annat lyssna på Caroline Valen från en arkitektfirma i Göteborg som arbetar för att stadsmiljöer ska klara stora regnmängder bättre.

– Vi kan till exempel bygga fler gröna tak, vi beöver mera grönska i våra städer för att absorbera och fördröja vattnet. Vi kan också arbeta med platser, som tillfälligt kan ta hand om vattnet, sade hon.

Hon menar att medvetenheten bland kommunerna ökar om att man måste arbeta med dom här frågorna.

– Vi vill vända hot till möjligheter, kan vi hitta funktioner som dels kan användas vid översvämningar, men också ha andra funktioner, som rekreationsområden, så tror jag att det just kan ses som möjligh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista