Huvudskyddsombudet Ingemar Malm. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.

Oklarheter om färdbevis stressar busschaufförer

"Dom mår jättedåligt"
1:35 min

Flera busschaufförer i norra Örebro län upplever oro och stress på vissa turer på grund av att passagerare inte har giltiga biljetter. Arbetsgivaren har hittills inte gjort tillräckligt för att lösa problemet tycker huvudskyddsombudet Ingemar Malm, som nu vänder sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

- Jag har några kollegor uppe i Kopparberg som tycker att vissa turer är rena pesten att köra. Har de möjlighet att byta eller göra något annat istället gör de det, berättar Ingemar Malm.

Han kör buss på ett företag för Länstrafikens räkning. I sitt brev till Arbetsmiljöverket skriver han om oroligheter längs vissa busslinjer. Ett av problemen är ogiltiga färdbevis som vissa asylsökande tror är giltiga.

- De kommer med kallelser till olika myndigheter, till exempel Migrationsverket och Polisen, och tror att de kan åka på dem. Det tar mycket av vår tid när man inte vet vilka man kan åka på, säger Ingemar Malm.

Den här förlorade tiden leder till stressmoment för både chauffören och passagerare, enligt Ingemar Malm, som föreslår en rad åtgärder. Bland annat vill han att det genomförs en riskbedömning och att man ska installera larmsystem på bussarna. Han vill också att Länstrafiken ser över hanteringen av sina färdbevis med Migrationsverket.

Angela Gravheden, som är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg, känner till att det funnits problem och välkomnar ett möte med Länstrafiken.

- Jag tycker att vi ger rätt så mycket information men vi ändrar gärna så att den kan möta Länstrafikens behov bättre. Då blir det mer tydligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".