Bengt Larsson, bredbandssamordnare på Länsstyrelsen. Foto: Jonas Edlund/Sveriges Radio Örebro

Lyktstolpar kan bli digitala

När batteriet är slut i mobilen, du står på busshållplatsen, och du tänkte surfa på bussen till jobbet. Hur gör du? Ja, i framtiden kanske du kan se en laddare i lyktstolpen intill.

- Det här kan ju vara en styrenhet för belysning, för laddning av elfordon, för mätning av temparatur. Det kan vara det mesta, berättar Bengt Larsson som är bredbandssamordnare på länsstyrelsen i Örebro.

Han säger att han för egen del i fredags fick eget 100 Megabits bredband till sin villa i trakterna kring Glanshammar. Så det digitala nätet når allt fler i länet. Nu kan alltså nätet vara på väg att bli så finmaskigt att det kanske till och med blir digitalt och elluttag till lyktstolparna. Det kallas för intelligent gatubelysning.

Det här är något som delar av landets digitala elit ska prata om vid en konferens i idag i Örebro; för staden och länet vill vara ledande i den här utvecklingen.

- Ja, Örebro län var först i landet med att räcka upp handen och säga vi vill vara med, säger Bengt Larsson.

Det är fina ord och många planer i länets digitala framtidssatsning. Än är dock projektet mycket på idéstadiet; det handlar som mest konkret om digitala verktyg i vården och i gruvnäringen. Och så lyktstolparna då, när de kan vara på plats.

- Det är ett treårigt projekt som började för ett år sedan, och förhoppningsvis är de första stolparna på plats redan i sommar, säger Bengt Larsson.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".