34 omhändertagna hundar i Ljusnarsberg ska omplaceras

1:31 min

34 av de 42 hundar som omhändertogs i en lägenhet på 50 kvadrat i Ljusnarsbergs kommun före jul, kommer att kunna placeras ut i nya hem. Åtta av hundarna har fått avlivas eftersom de var i alltför dåligt skick.

– Vi gör ju en bedömning utifrån deras fysiska och mentala hälsa, och de hundar vi har bedömt ska kunna omplaceras har en möjlighet att knyta an till människor och har inte fått några svårare men. Men de hundar som blivit för mentalt påverkade av situationen, de har vi bedömt att de behöver avlivas, säger Pernilla Rydberg som är enhetschef för djur och livsmedel på Länsstyrelsen i Örebro län.

Det var strax före jul som 27 vuxna hundar och 15 valpar omhändertogs i en lägenhet i Ljusnarsbergs kommun. Hundarna hade inte rastats regelbundet och golven var täckta av avföring och urin. Det luktade så starkt av ammoniak i lägenheten att ögonen tårades på de personer som gick in för att ta hand om hundarna. Pälsarna var smutsiga och toviga, och en del hundar var skygga och låg bara och skakade.

Nu har hundarna bedömts av experter och det visade sig att åtta var i så dåligt skick att de fick avlivas. Men 34 hundar var i bättre skick och ska nu omplaceras.

Pernilla Rydberg, som är enhetschef för djur och livsmedel på Länsstyrelsen i Örebro län, har varit med och följt fallet.

– Ja, det är ju en väldigt tragisk händelse, som vi har hanterat utifrån det vi kan göra.

Vet du hur länge de levde i den här situationen?

– Vi vet att det är i minst tre månader. Mer vågar jag inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista