Spårtaxi är ett av förslagen till framtidens kollektivtrafik i Örebro.

Överväger spårtaxi i Örebro

"Vi växer som stad"
1:29 min

Nu ska politikerna i Örebro kommun ta hjälp av örebroarna för att bestämma hur den nya trafikplanen ska se ut. En av satsningar som kommunen tror mest på är spårtaxi.

– Spårtaxi är ett samlingsbegrepp av personliga vagnar som åker på spår uppe i luften, säger socialdemokraten Björn Sundin.

Spårtaxi är ett av förslagen som politikerna i Örebro kommun har tagit fram. Spårtaxi är enligt politikerna en billigare och smidigare variant än spårvagn. Det har länge varit en het diskussion i Örebro om att införa spårvagnar i staden, men nu verkar som att politikerna lämnar den diskussionen och riktar in sig på luftburna färdmedel istället.

På måndag så inleder kommunen en dialog med örebroarna om hur biltrafiken i centrala Örebro kan minskas. Politikerna presenterar trafikplanen för kommunfullmäktige nästa år. Då vill man ha en trafikplan som allmänheten har fått tycka till om.

– Vi kan inte genomföra dem här förändringarna om det inte finns en viss acceptans från örebroarna. Vi växer som stad, och ett av skälen till att vi gör det här är att det kommer märkas på gatorna när vi blir så mycket större som stad, säger Björn Sundin.

Nästa år beräknas antalet invånare i Örebro kommun ligga över 140 000 och en tätare trafik i centrala Örebro blir ett faktum. För att undvika stora bilköer i framtiden så vill politikerna satsa mer på kollektivtrafiken. Ett av förslagen är att ersätta bilfiler med bussfält.

– På vissa sträckor kommer vi förmodligen hitta sådana typ av lösningar för att bussar ska kunna ta sig fram snabbare, säger Björn Sundin.

Reporter
Sammi Iessa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".