Drop in på Tybble vårdcentral i Örebro

1:22 min

Två av landstingets vårdcentraler tar nu emot patienter utan att de behöver boka tid innan. Det är Tybble i Örebro och Baggängen i Karlskoga. - Det fungerade alldeles utmärkt. Jag klev in här och så blev jag uppropad på en gång, och nu ska jag snart träffa en läkare, berättar Ellinor Ivhage som häromdagen sökte hjälp på Tybble vårdcentral.

Sedan några veckor tillbaka behöver man inte ringa först för att få hjälp på vårdcentralen i Tybble. Varje förmiddag tar vårdcentralen emot drop-in-patienter. Distrikssköterskan Yvonne Strand berättar att det kommit ungefär 20 personer om dagen.

– Vi har även haft upp mot 35, men då blir det köer, fortsätter hon.

Vilka är det som kommer? Vilka åkommor är det man söker för?

– De flesta kommer för infektioner, men även en del hudförändringar, berättar Yvonne Strand.

Även Baggängens vårdcentral i Karlskoga har numera dropinmottagning, och där är det ett par dagar i veckan. Men vårdcentralerna har inte fått mer personal för det här, så det är fortfarande bara dom akutaste fallen som får hjälp av läkare direkt, andra patienter får träffa en sköterska eller bokas in för senare besök.

Chefen för Tybble vårdcentral Ingela Iversen tycker att dropin-mottagningen är ett lyft när det gäller servicen till patienterna, men också för sköterskorna på vårdcentralen:

- Det är ju väldigt mycket telefonkontakt för sköterskorna. Här får man en direktkontakt med patienterna som är gynnsam för både patienterna och sköterskorna, säger vårdcentralschef Ingela Iversen.