Landstingsledningen vill att fler vårdcentraler har drop in

1:35 min

Landstingsledningen vill att fler vårdcentraler börjar ta emot patienter utan tidsbokning. – Jag tror det är ett bra bemötande av våra patienter. Det är lättillgängligt och man får träffa en företrädare för vården som sedan kan dirigera dig vidare till den nödvändiga vårdnivån som du ska komma till, säger Karl G Bartoll som ansvarar för landstingets vårdcentraler

På lördagen rapporterade vi att två av landstingets vårdcentraler nu börjat med dropinmottagning. Det är Tybble i Örebro och Baggängen i Karlskoga. Men även om primärvårdsdirektör Karl G Bartoll vill att fler vårdcentraler följer efter, så finns det än så länge inget krav på det.

För dropin-mottagningar är omdiskuterade inom primärvården. De var vanliga på 90-talet men ersattes sedan av telefonbokning istället.

Den läkare som nu börjat ta emot dropinpatienter på vårdcentralen i Tybble - Richard Wentzel - har varit med på hela den resan. Han berättar att han har själv ändrat åsikt om dropin

– Jag har svängt själv. När vi prövade det här på 90-talet så gick det över styr, säger Richard Wentzel.

Han säger att vården då gav för stora löften om att alla som sökte vård skulle få hjälp samma dag.

– Det går helt enkelt inte. Det har vi inte resurser till, säger han.

Richard Wentzel är tydlig med att det är dropin-patienter med akuta behov som ska få träffa läkare direkt. Andra som kommer ändå, får läkartid en annan dag istället.