ÖREBRO

Mångåriga folkpartiledaren Staffan Werme i Örebro utmanas av ung kraft

1:43 min

Folkpartiets Staffan Werme i Örebro utmanas nu av yngre krafter. 21-årige Emil Rissve kandiderar öppet till att bli gruppledare för partiet efter valet.

Han vill införa en ny ledarstil i folkpartiet i Örebro.

– Så som Folkpartiet idag fungerar så är det en inre krets som styr, och det tror jag tappar mycket engagmang och glädje hos medlemmarna. Jag skulle vilja ändra fokuset och ha en mer medlemsstyrd organisation.

Är partiet för toppstyrt i Örebro kommun?

-Ja, säger Emil Rissve.

Kritiken om toppstyre i folkpartiet Örebro är inte ny, från och till har det klagats både öppet och mer anonymt om att Staffan Werme är den som styr och ställer. Werme själv menar att kritiken från Emil Rissve inte stämmer.

– Nej, jag tycker inte det. Ser man de breda besluten tror jag vi har en väl fungerade organisation. Däremot kommer det alltid finnas sån kritik om de snabba besluten som måste fattas.

Staffan Werme är mångårig trotjänare som gruppledare för folkpartiet, förra mandatperioden var han också kommunstyrelses ordförande, hur ser han då på utmaningen från en ung och ny politiker?

– Jag tycker det är bra, jag har alltid uppmuntrat människor att ta eget ansvar och jobba på för att komma upp i politiken. Jag tycker det är en positiv handling, säger Werme, FP.

Studenten Emil Rissve brinner för att hjälpa funktionshindrade människor, han tror på en effektivare kommunorganisation och mera valfrihet. P4 Örebro har pratat med en handfull andra folkpartister i Örebro, alla säger att det är kul att unga människor och partiföreträdare vill nått, men få verkar tro att han har en chans mot Staffan Werme. Emil Rissve däremot vill ta chansen.

– Varför ska jag också tycka att en politiker måste vara medelålders, vit, oftast man? Det är ju för mig en bild som jag egentligen vill bryta, säger Emil i Rissve, FP.