Skolelever i Örebro upprörda över att de kan ha serverats hästkött

1:29 min

Både skolbarn och människor på äldreboenden i länet kan ha blivit serverade hästkött, utan att de visste om det. Det står klart efter att flera färdigrätter som serverats runt om i länet i går drogs tillbaka av en grossist.

På Risbergska skolan i Örebro finns ett av de kök i länet som har köpt in dom här produkterna. Bland eleverna på skolan är reaktionerna blandade på beskedet på att de kan ha ätit mat med häst i.

I går drog den restauranggrossist som levererar livsmedel till alla Örebro läns kommuner, tillbaka tre varor eftersom dom kan innehålla hästkött. Det handlar om nöttköttbullar, kåldolmar och oxjärpar, rätter som grossisten har levererat till skolor, förskolor och äldreboenden till sju av länets kommuner.

Det är Dafgårds som har tillverkat produkterna, men det är Lantmännen som sålt dem vidare som har bett grossisten att återkalla dem. Dafgårds levererar också till IKEA, där köttbullarna drogs tillbaka tidigare i veckan, och Lantmännen tycker inte att de fått tillräckliga garantier för att produkterna inte innehåller hästkött.

Upprörande tyckte en av eleverna vi träffade på Risbergska skolan i Örebro.